Maximale vlieghoogte
De wereld kent zijn werk: regisseur Joseph Kosinski is het brein achter de nieuwste blockbuster met Tom Cruise. “Top Gun: Maverick” draagt zijn signatuur. Als geen ander in Hollywood leeft Kosinski in een wereld van dynamiek en snelheid. Met deze man vol adrenaline en fantastische ideeën hebben we afgesproken in Los Angeles.
“Vertrouw op je instinct!” Deze zin is een bevel om te overleven. Met klem uitgesproken door Tom Cruise in de in 2022 verschenen blockbuster “Top Gun: Maverick” en gericht aan een jonge piloot voor wie hij vaderlijke gevoelens koestert. Alleen met zelfvertrouwen kan hij deze risicovolle missie overleven, omdat er geen tijd is om na te denken. Cruise, in het echte leven ook een geweldige piloot, speelt niet alleen in de film de rol van een eigenzinnige instructeur. Tijdens de filmopnames heeft hij ook de acteurs getraind. Samen met Navy-piloten leerde hij hun in F/A 18-straaljagers krachten van meer dan 7 G te trotseren en ondertussen ook nog te acteren. “Er kwam gigantisch veel bij kijken”, zegt regisseur Joseph ‘Joe’ Kosinski over een van de succesvolste filmproducties uit de filmgeschiedenis. “Maar als die krachten en snelheden goed moeten overkomen bij het publiek, moeten de beelden wel echt zijn.”
Zo echt mogelijk voor de ultieme ervaring, daar draait het voor de 48-jarige ook bij zijn nieuwe Formule 1-film om. “Snelheid was altijd al mijn thema”, vult Kosinski aan, terwijl we in zijn thuisbioscoop zitten, waar hij zo nu en dan ook Tom Cruise ontvangt en sinds kort ook Brad Pitt, de ster van de racefilm die in 2023 wordt gedraaid. Het huis is een architectonisch pareltje en de regisseur een rustige, geconcentreerde gesprekspartner. Terwijl stilzitten helemaal niet zijn sterkste kant is. “Ik ben altijd in beweging, ik vind vakanties maar niks.”
“Snelheid was altijd al mijn thema.”
Aanvankelijk wilde hij racewagens bouwen. Daarvan droomde hij al in zijn kinderkamer onder zijn
De oorsprong van zijn filmwerk ligt in New York. Tijdens zijn studie architectuur begon Kosinski al jong zijn eerste korte film te produceren. De film “Desert House” duurt maar twee minuten – genoeg om een marketingexpert van Nike te overtuigen. Kort daarna draaide Kosinski zijn eerste van vele snelle reclamespotjes.
Twee van zijn bioscoophits zijn sequels. De sciencefictionfilm “Tron: Legacy” en natuurlijk “Top Gun: Maverick”. Is de Formule 1-film ook gebaseerd op voorbeelden? “In ieder geval geïnspireerd”, zegt Kosinski. De in 2010 verschenen documentaire over Ayrton Senna vindt hij de beste motorsportfilm ooit. “Dat ligt aan het waarheidsgehalte, nooit eerder werd zo duidelijk wat het betekent om Formule 1-races te rijden.” De speelfilm “Grand Prix” uit 1966 noemt hij ook een filmische mijlpaal. “De verhaallijn inclusief liefdesgeschiedenis is fictief, maar John Frankenheimer draaide tijdens echte races met echte coureurs.” Respectvol vertelt Kosinski over het baanbrekende werk van de Amerikaanse regisseur: “Hij ontwikkelde een camera die hij op de racewagens liet monteren en die je zelfs kon draaien. Voor mij blijft dat een van de toonaangevende ingenieursprestaties uit de filmgeschiedenis die wij nu nog steeds naar een hoger niveau tillen. Dat is ons gelukt met speciale camera’s in jets, en voor de Formule 1-film kunnen wij ons technisch nog verbeteren.”
Niet alleen de snelheid is een verbindend element in zijn films. Ook de fascinatie voor auto’s in zijn kindertijd en zijn passie voor
Inmiddels hebben Kristin en Joe Kosinski twee zonen van twaalf en acht jaar oud en een tweejarige dochter die allemaal samen in de
Amerikanen vinden sterke vrouwen belangrijk. Naast de “Top Gun”-pilote Phoenix, die hij steeds liet opstijgen met echte vrouwelijke Navy-piloten, bedacht hij voor de blockbuster ook het personage Penny Benjamin. “Een onafhankelijke zakenvrouw en geweldige marinevrouw die absoluut niet onder doet voor Maverick.” Aan het romantisch einde van de film komt Penny voorrijden in haar 911 S, bouwjaar 1973. De sportwagen is meer dan een hommage aan de 356
De door hem gecreëerde personages zijn coherent en boeiend, maar onderscheiden zich positief van de absolute superhelden. Dat moet ook zo zijn in de Formule 1-film. “Wij vertellen over de unieke afhankelijkheden tussen techniek, coureurstalent en business. Dat en de huiveringwekkende snelheden willen wij overbrengen.”
Daarbij komt Kosinski goed van pas wat hij ooit heeft geleerd: zijn expertise in de autotechniek, aerodynamica en muziek in combinatie met zijn passie voor auto’s en snelheid. “Ik mag van geluk spreken dat ik geen regisseur geworden ben door een filmopleiding te volgen”, vat hij zijn kleurrijke cv samen. Tijd om even discreet op zijn horloge te kijken. Kosinski draagt de zwarte Chronograph I van
Tekst Heike Hientzsch
Foto’s Linhbergh Nguyen