Porsche - Transmissie

Transmissie

De transmissie schakelt in: er kan weer geschakeld worden met de 911 T

Het gewillige en actieve vermogen van 140 pk kan metaal echt op zijn grenzen testen. Dit vermogen zorgt er niet noodzakelijkerwijs voor dat zijn tanden worden geslepen onder de spanning, maar scherpe punten worden stompe punten, en dit kan een negatieve impact hebben op de aandrijving. De transmissie heeft inmiddels 37 jaar gewerkt en heeft de 911 aan het rijden gehouden. Als gevolg betekenen een paar duidelijke tekenen van slijtage niet het einde van de wereld. Eerder is het iets dat moet worden verholpen met geduld en veel aandacht voor detail.

Het team in de Porsche Classic werkplaats is al begonnen met het werk in het binnenste van de auto. Tot aan medio volgend jaar hebben ze nog de tijd om aan het motto van de 'Herbeleef de passie'-campagne te voldoen. Tegen die tijd, moet dit object van verlangen verschijnen in een nieuwe, glimmende en technisch perfecte staat. De 911 T werd origineel gebouwd in 1973 en werd teruggevonden en gekozen, voor restauratie in zijn thuisstad Stuttgart door de Porsche Club of America (PCA) in een gezamenlijk project met Porsche Classic en de Porsche Club Coordination in Los Angeles. Nadat de restauratie is afgerond, zal hij volgend jaar worden overhandigd voor het voorgenomen doel: hij zal worden verloot onder de PCA leden en gepresenteerd aan het publiek tijdens de Porsche Parade in de USA in augustus 2011.

De experts van Porsche Classic hebben hun aandacht gericht op de transmissie terwijl de kale carrosserie van de aantrekkelijke hoofdprijs bijna klaar was in het bad voor het verwijderen van de lak. In de 911 T, biedt een magnesium behuizing onderdak aan de handgeschakelde 5-versnellings transmissie inclusief achteruitversnelling. Porsche is sinds de jaren 70 overgestapt van aluminium op magnesium behuizingen, afhankelijk van het model. De 911 T heeft een lichte, filigraan behuizing met naar buiten stekende ribben voor koeling en stevigheid. Het is best wel een mooi gezicht voor technologische kenners. Echter, de taak van het schoonmaken van de behuizing is een klus voor extreem consciëntieuze enthousiastelingen. Dit is zo omdat het schoonmaken met de hand wordt gedaan. Om te voorkomen dat het magnesium oppervlak zou worden beschadigd, gebruikten de monteurs een borstel van koper in plaats van staal. Deze borstel is nauwelijks groter dan een tandenborstel, en zijn borstelharen kunnen gemakkelijker in de vele kleine hoeken en openingen komen die in de behuizing zitten, als gevolg van de ribben. Dit is waar veel verontreinigingen zich in de loop van de jaren hebben opgehoopt in de 911 T en waar ze niet thuis horen: corrosie, vuil van het wegdek en de uitwerpselen van de vogels die ooit hebben genesteld in de bodemplaat van de 911.

De transmissie zelf werd compleet ontmanteld, van het kroonwiel tot aan de laatste synchromeshring. De monteurs onderwierpen de ongeveer 100 onderdelen aan een industriële reiniging om de oude olie te verwijderen. Helemaal schoongemaakt, was het mogelijk om elk detail nauwkeurig te bekijken. Dit is een onderzoek waarvoor de nodige ervaring is vereist. Met slijtagedelen in transmissies in het bijzonder, zijn de overgangen tussen defect, grotendeels versleten en nog steeds bruikbaar vaak niet duidelijk bepaald. Dat is waarom het team bij Porsche Classic normaliter aan de veilige kant gaat zitten, om reden van hun passie voor de auto en ook in het belang van de klant. Dit was in elk geval de aanbeveling voor deze 911 T. Ten eerste, het is niet langer mogelijk om te bepalen hoeveel de auto heeft gereden, zelfs niet met de beste intenties en ten tweede is het onduidelijk wanneer er voor het laatst met de auto is gereden. En ten derde, iets wat het meest belangrijk is tijdens een restauratie, een transmissie wordt niet elke dag ontmanteld. Het zou behoorlijk wat onnodig werk opleveren als er over een of twee jaar extra werkzaamheden zouden moeten worden uitgevoerd.

Om deze reden, ondanks dat de 911 T transmissie over het algemeen geen slechte indruk maakte, hebben de monteurs alle slijtagedelen die tekenen van gebruik vertoonde weggegooid. Dit omvatte de complete tweede versnelling met tussentandwiel, synchromesh en schakelring, lagers en synchromeshringen. Hoogkwalitatief precisiewerk was ook essentieel tijdens het vervolgens weer monteren. In aanvulling op hun ervaring vertrouwden de monteurs hierbij op de originele meetinstrumenten, 40 jaar oud gereedschap dat alleen Porsche in bezit heeft. Dit betekende dat het mogelijk was om het kroonwiel nauwkeurig af te stellen en het in de transmissie te monteren. De transmissie werd afgesteld volgens de originele constructiematen.

Daardoor is het gegarandeerd dat als de 911 volgend jaar weer terugkeert op de weg, hij soepel zal schakelen. Dit gezegd hebbende, moet zijn nieuwe eigenaar niet verrast zijn als hij in eerste instantie iets meer kracht nodig heeft om te schakelen. Dit is in feite een goed teken. Omdat de nieuwe, perfect passende synchromeshringen zich eerst even moeten zetten. Hier word je even teruggeworpen naar de goede oude (motorsport) dagen.

Echter, er is nog steeds tijd beschikbaar tot we zover zijn. De voltooide transmissie wordt voorlopig opgeborgen. In de Porsche Classic werkplaats bij Stuttgart, is de volgende stap het verder werken aan de carrosserie.

Porsche Transmissie - Projectaankondiging

Projectaankondiging

Porsche Transmissie - Aankomst en demontage

Aankomst en demontage

Porsche Transmissie - Transmissie

Transmissie

Porsche Transmissie - Carrosseriewerk en lak verwijderen

Carrosseriewerk en lak verwijderen

Porsche Transmissie - Carrosseriewerkzaamheden Reconstructie

Reconstrueren van de carrosserie

Porsche Transmissie - Motor

Motor

Porsche Transmissie - Kathodisch dompelbad en lakafwerking

Kathodisch dompelbad en lakafwerking

Porsche Transmissie - Interieur

Interieur

Porsche Transmissie - Laatste montage en voltooiing

Laatste montage en voltooiing

Porsche Transmissie - Overhandiging aan de winnaar, Porsche Parade 2011

Overhandiging aan de winnaar

Porsche Transmissie - 911 T in het Porsche Museum

911 T in het Porsche Museum