Geen deel blijft ongespoten: De toekomst ziet er weer stralend uit voor de 911 T
Er hangt een gevoel van opwinding in de lucht in de Porsche Classic werkplaats, met toenemende signalen dat het uitgebreide restauratiewerk dat aan de 1973 US-versie van de Porsche 911 T wordt uitgevoerd in een vergevorderd stadium is. Nu de vorm van de auto is hersteld, is hij gespoten in zijn originele kleur, zilver metallic. Voor 'Herbeleef de passie', het gezamenlijke project van de Porsche Club of America (PCA), Porsche Club Service en Porsche Classic, ziet de toekomst er zeker mooi uit. Wie dan ook de gelukkige zal zijn om de auto te winnen als hij wordt verloot onder de PCA leden tijdens de Porsche Parade in de USA in augustus, krijgt niet alleen een prachtige 38 jaar oude Porsche, maar een echte klassieker die zelfs in een betere staat is dan toen hij nieuw was.
Dit project gaat echter niet alleen over het restaureren van de bijzondere uitstraling van de auto. Als onderdeel van het restauratieproces combineren de experts van Porsche Classic ultramoderne technologie met hun jarenlange ervaring, om zo een complete corrosiebescherming voor de hele auto te realiseren. Dergelijke methodes bestonden nog niet in de jaren 70 en worden zelfs heden ten dagen weinig gebruikt omdat er weinig mogelijkheden zijn. Verder, vertegenwoordigt deze fase een deel van de unieke benadering om de auto die door de Porsche Classic specialisten is geadopteerd te optimaliseren, waarbij de omvangrijke voorbereiding een belangrijke rol heeft gespeeld. Zoals eerder gemeld, hebben de monteurs eerst de carrosserie helemaal geassembleerd. Hierdoor werd het mogelijk om in een vroegtijdig stadium de exacte maten van alle naadbreedtes op te meten en, nog belangrijker, om alle gaten voor de sierstrips en accessoires te boren. Alle onderdelen zijn daarna weer verwijderd. Dit werk, hoewel intensief, betekent dat het niet nodig is om later nog gaten in de afgewerkte lak te hoeven boren.
Een ander nieuwe behandeling die klassieke Porsche modellen ondergaan is een kathodisch dompelbad. Een kathodisch dompelbad is een standaard procedure voor het optimaal gronden tijdens de productie van auto's.
Op de vrije markt zijn de mogelijkheden om door middel van een kathodisch dompelbad een perfecte grondlaag en een hechtende primer op een vintage auto aan te brengen zeer beperkt.
Het voordeel van een grondlaag die in een kathodisch dompelbad is aangebracht, ligt in de grondigheid ervan. De elektrostatische lading zorgt ervoor dat de lakdeeltjes zich tot in de laatste hoek en spleet hechten, alsof ze worden aangetrokken door een magneet. Ze beschermen plekken die moeilijk bereikbaar zijn, waar een grondige behandeling met een spuitpistool niet zou voldoen.
Voor een verbeterde corrosiebescherming, werden na het kathodisch dompelbad alle lasnaden afgedicht. De experts hebben daarna een steenslagbescherming tegen de onderzijde gespoten, in de wielkuipen, bagageruimte en de motorruimte. De volgende stap in het proces was het bijzondere Porsche Classic primerproces, waarbij de carrosserie, en ook de motor en bagageruimte hun originele zilveren kleur kregen. De meeste aanbouwdelen, inclusief kabelbomen, leidingen, onderstel, assen en remmen, werden daarna gemonteerd. Omdat de monteurs tijdens deze werkzaamheden direct contact hebben met de buitenzijde van de auto en daardoor het risico bestaat dat ze ongewenste afdrukken achterlaten, legden de spuiters hun spuitpistolen even opzij totdat deze klus was afgerond.
Ten slotte, werd de buitenzijde door de experts met fijn schuurpapier geschuurd. In deze fase werd de carrosserie naar de spuitcabine gebracht om te worden gespoten. Tijdens een tweede stap, werden de grotere carrosseriedelen zoals portieren, dak, schuifdak, bumpers en achtertussenpaneel afzonderlijk in zilver gespoten en ten slotte met blanke lak gespoten.
De begeerde 911 glanst nu en de monteurs zijn al naar de volgende stap gegaan, het interieur. Het interieur is een compleet project op zich, waar veel of met de hand moet worden gerestaureerd of compleet moet worden gerenoveerd.