Belangrijke informatie.
1. Actieradius
Met de in de WLTP-normcyclus gemeten actieradius is een merkoverstijgende vergelijking mogelijk. De actieradiusvergroting door recuperatie (energieterugwinning bij het remmen) is daar ook bij inbegrepen. Het genoemde aantal kilometers betreft de theoretische maximale actieradius volgens de WLTP-testmethode. Deze maximale actieradius is onder meer afhankelijk van de autoconfiguratie, acculeeftijd en omgevings- en klimaatomstandigheden zoals tal van factoren zoals rijstijl, verkeerssituatie, topografie, snelheid, extra energieverbruikers (zoals airconditioning, infotainment enz.), buitentemperatuur, aantal passagiers, belading en geselecteerde rijmodus (bv. Sport) kunnen een negatieve invloed hebben op de werkelijke actieradius. Om de bruikbare accucapaciteit zo hoog mogelijk te houden wordt een maximum laadniveau van 80% aanbevolen voor dagelijks gebruik.
2. Accu
Een lithium-ionenaccu is onderhevig aan fysisch en chemisch veroorzaakte veroudering en slijtage. Het vermogen van de accu neemt afhankelijk van het gebruik en de omgevingsomstandigheden af. Naarmate de accu ouder wordt, leidt dit tot een kleinere actieradius en langere laadtijden. Vanwege de invloed die de temperatuur op het aandrijvings- en laadvermogen van de accu evenals de levensduur van de accu heeft, dient bij het parkeren, rijden en laden het volgende in acht te worden genomen:
- Vermijd indien mogelijk constante omgevingstemperaturen van boven de 30 °C, parkeer bijvoorbeeld niet te lang in direct zonlicht.
- Sluit de auto na het rijden aan op het stroomnet en laad de hoogvoltaccu slechts tot een maximaal laadniveau van 85% met wisselstroom (AC) als bij stilstand een omgevingstemperaturen van boven de 30 °C niet kan worden vermeden.
- Als de auto meer dan 2 weken stilstaat, dient de omgevingstemperatuur indien mogelijk tussen 0 en 20 °C te zijn en de acculadingstoestand gedurende de periode van stilstand tussen de 20 en 50% te worden gehouden.
- Een accutemperatuur van ca. 30 tot 35 °C is optimaal voor een zo kort mogelijke laadtijd.
- Voor het dagelijkse laden van de auto dient een maximale laadtoestand van de hoogvoltaccu van ca. 80% te worden ingesteld.
3. Laden
Het vermelde laadvermogen evenals de laadtijd zijn afhankelijk van verschillende factoren. Over het algemeen kunnen het laadvermogen en de laadtijd als gevolg van fysische en chemische beperkingen variëren door factoren zoals beschikbare aansluitingen van de landspecifieke energie-infrastructuur, de klantspecifieke installatie thuis, de temperatuur, de voorconditionering van het interieur, het laadniveau evenals de leeftijd van de accu. De laadtijden kunnen daardoor in vergelijking met de vermelde waarden duidelijk langer zijn. Voor de best mogelijke DC-laadtijd (DC = gelijkstroom) voor het verhogen van het laadniveau van 5 naar 80% is een CCS-snellaadpaal (Combined Charging System) met > 270 kW en > 850 V evenals een accutemperatuur van 30 tot 35 °C vereist. Het laadniveau bij het begin van het laden mag de 5% niet overschrijden. Voor het vaststellen van de vermelde laadtijd voor een WLTP-actieradius van 100 km gelden dezelfde voorwaarden. Om fysische en chemische redenen neemt de laadsnelheid af als de accu bijna volledig is opgeladen. Daarom is het over het algemeen zinvol om de accu bij het DC-snelladen tot maximaal 80% of overeenkomstig de benodigde actieradius op te laden. Indien voornamelijk gebruik wordt gemaakt van CCS-snellaadpalen leidt dat op lange termijn tot langere laadtijden. Voor regelmatig DC-snelladen wordt een laadvermogen van maximaal 50 kW aanbevolen. Voor het laden thuis wordt AC-laden (AC = wisselstroom) aanbevolen. Door een industrieel stopcontact (AC) te gebruiken, laadt u efficiënter en is de laadtijd duidelijk korter dan bij het laden met een standaardstopcontact.
4. Aandrijfvermogen
Principieel is het beschikbare aandrijfvermogen van elektrisch aangedreven auto's afhankelijk van factoren zoals de duur van het benodigde vermogen, accuspanning en accutemperatuur. Het opgegeven vermogen staat minstens 10 s, het opgegeven overboost-vermogen bij gebruik van de standaard Launch Control minstens 2,5 s, ter beschikking. Met name een sportieve rijstijl of het laden met een snellaadpaal kan tot een hogere accutemperatuur en als gevolg tot een tijdelijk lager aandrijfvermogen leiden. Door fysische beperkingen kan het maximale vermogen, dat bijvoorbeeld nodig is om de vermelde acceleratiewaarden te bereiken, weliswaar meermaals, maar niet willekeurig vaak achter elkaar worden bereikt.