WLTP
I. Technische vragen
1. Waarvoor staat de afkorting WLTP?
De afkorting WLTP staat voor "Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure". WLTP is de testprocedure voor het bepalen van de emissiewaarden en het brandstofverbruik die sinds september 2017 voor nieuwe voertuigtypen moet worden gebruikt. De testprocedure geldt voor nieuwe typegoedkeuringen in de klassen M en N1 binnen de Europese Unie vanaf 1 september 2017.
2. Waarvoor staat de afkorting NEDC?
NEDC staat voor "New European Driving Cycle" en is de testcyclus die tot nu toe werd gebruikt voor de het vaststellen van de emissiewaarden en het brandstofverbruik.
3. Wat verandert er in de meetmethoden?
Waar de oude test (NEDC) de waarden meet op basis van een theoretisch rijprofiel, berust de WLTP-cyclus op wereldwijd gemeten praktijkwaarden. Daarom is WLTP een realistischere benadering van de dagelijkse rijpraktijk.
De NEDC bestaat uit twee fasen in het rijprofiel: in de stad en buiten de stad (buitenwegen en snelwegen). Deze resulteren in de gecombineerde CO2-emissies, het brandstofverbruik en de gecombineerde schadelijke emissie. De WLTP-rijcyclus is verdeeld in vier delen met verschillende gemiddelde snelheden: low (laag), medium (gemiddeld), high (hoog) en extra high (zeer hoog). Elk deel omvat een groot aantal rij-, stilstand-, acceleratie- en remfases.
Naast het rijprofiel is met de WLTP ook de meetprocedure genormaliseerd en aangepast aan de huidige autotechniek. Testcondities, bijvoorbeeld bij welke temperatuur een auto moet worden gemeten of hoe hoog de bandenspanning moet worden ingesteld, worden strikter afgebakend. De nieuwe testcyclus en de nieuwe testprocedure kenmerken zich door het volgende:
- realistischere rijomstandigheden;
- breder scala aan rijsnelheden en snelheidscategorieën (stad, buitenweg, snelweg) en specifieke gegevens over brandstofverbruik voor elke snelheidscategorie van de WLTP-test;
- langere testafstanden;
- realistischere omgevingstemperaturen die dichter bij het Europese gemiddelde liggen;
- hogere gemiddelde snelheden en topsnelheden;
- dynamischer en realistischer optrekken en afremmen;
- kortere stops in verhouding tot de lengte van de testcyclus;
- er wordt rekening gehouden met optionele uitrusting: vermelding van CO2-emissie en brandstofverbruik voor individuele voertuigconfiguraties, waarbij aanwezige opties (spoiler, zonnedak, trekhaak, etc.) worden meegewogen;
- beperking van de meettoleranties.
De vermelding van de meest en minst gunstige waarden volgens WLTP in de consumenteninformatie geeft aan wat de mogelijke invloed van de optionele uitrusting op de meetwaarden kan zijn.
4. Wat zijn de voordelen van WLTP?
Dankzij al deze veranderingen zal de WLTP een meer realistische basis vormen voor de vaststelling van emissiewaarden en brandstofverbruik van auto's. De WLTP-test is ontwikkeld met als doel een wereldwijde standaard vast te stellen voor het bepalen van schadelijke stoffen, CO2- emissie en brandstofverbruiksgegevens. De basisprincipes van de WLTP-test zijn wereldwijd dezelfde, maar de Europese Unie en andere regio's zullen de test aanpassen aan de geldende bepalingen en vereisten voor het wegverkeer. Ook zal een groot aantal landen de WLTP niet invoeren, waaronder de Verenigde Staten.
5. Komt er met WLTP een einde aan het verschil tussen de laboratoriumwaarden en de praktijkwaarden? / Wat is het verschil tussen WLTP en NEDC? / Wat verandert er aan de meetmethoden?
Het lijkt erop dat de WLTP een meer realistische benadering vormt van werkelijke rijomstandigheden dan de NEDC, ook al zal de nieuwe methode niet alle mogelijke variaties afdekken. Daarnaast heeft elke bestuurder een eigen rijstijl; terwijl de ene bestuurder sneller accelereert, bochten sneller neemt of abrupter remt, rijdt de andere bestuurder eerder defensief. In de praktijk zijn er nog meer factoren die het brandstofverbruik wezenlijk beïnvloeden: het weer (tegenwind, verschillende temperaturen), het gebruik (volledig beladen, rijden met aanhanger, etc.), ingeschakelde systemen (radio, airconditioning, etc.), hoogte, hellingspercentage en traject (alleen korte ritten, alleen snelweg, etc.). De verschillen in rijstijl, verkeerssituaties en weersomstandigheden tussen verschillende landen zullen blijven bestaan; daarom zullen er ook afwijkingen tussen laboratoriumwaarden en werkelijk gemeten emissiewaarden en brandstofverbruik blijven bestaan. Omdat in de praktijk dus niet één "werkelijke" emissiewaarde of brandstofverbruik kan worden vastgesteld, kunnen alleen met meetwaarden op basis van gestandaardiseerde laboratoriumtests de emissiewaarden en brandstofverbruik van verschillende modellen van verschillende autofabrikanten met elkaar worden vergeleken.
6. Welke waarden (WLTP) worden op de rollenbank gemeten?
Bij laboratoriumtests in het kader van een Europese typegoedkeuring voor personenauto's worden de CO2-emissie, die direct samenhangt met het brandstofverbruik, de uitstoot van schadelijke stoffen en de energieverbruikswaarden gemeten van brandstofmotoren en alternatieve aandrijvingen, ook die van elektrisch aangedreven auto's.
7. Wat is een typegoedkeuring?
Laboratoriumtests spelen een beslissende rol bij de introductie van een motorvoertuig op de Europese markt. Voorafgaand aan toelating worden voertuigen in overeenstemming met Europese wetgeving door een technische keuringsinstantie getest. Als aan alle toelatingseisen is voldaan, verstrekt een nationale autoriteit een EU-typegoedkeuringscertificaat aan de fabrikant, waarmee de verkoop van het betreffende voertuigtype binnen de EU wordt toegestaan. Elk voertuig dat voor de EU- markt is geproduceerd, wordt geleverd met een certificaat van overeenstemming (ook wel CoC-verklaring/CVO), dat naast andere gegevens de CO2-emissiewaarden van de laboratoriumtest bevat. Op basis van dit document kan het voertuig overal in Europa worden toegelaten.
8. Hoe weet een automobilist hoe hoog de CO2-emissie van zijn auto is?
Om de kopers van een auto in staat te stellen een weloverwogen aankoopbeslissing te nemen op basis van het brandstofverbruik, publiceren autofabrikanten en dealers de relevante informatie van een auto, inclusief de CO2-emissie en het brandstofverbruik. Deze informatie is vermeld op een label dat is aangebracht bij of op alle nieuwe auto's in de showroom. De vormgeving van dit label wordt op nationaal niveau vastgelegd (en verschilt dus van land tot land), maar het label vermeldt altijd de CO2-waarden uit de genormaliseerde laboratoriumtests. Deze waarden moeten worden overgenomen van het certificaat van overeenstemming (CoC-verklaring).
9. Wat is het verband tussen CO2-emissie en belastingheffing?
In de meeste EU-lidstaten is de hoogte van de registratiebelasting (eenmalig) en/of de motorrijtuigenbelasting afhankelijk van de CO2-emissie van het voertuig. Deze belasting wordt vastgesteld aan de hand van de CO2-waarden uit de laboratoriumtest die worden overgenomen in het certificaat van overeenstemming (CoC-verklaring).
II. Vragen die voor klanten relevant zijn
1. De testwaarden conform WLTP zullen hoger zijn. Betekent dat, dat het brandstofverbruik is toegenomen?
In de praktijk en bij ongewijzigde technologie zal het feitelijke brandstofverbruik niet veranderen. De WLTP-test zal voor een specifieke auto in de meeste gevallen een hogere CO2-waarde en brandstofverbruik laten zien dan de NEDC-test, om de eenvoudige reden dat de verschillende testcycli ook verschillende rijprofielen en meetvoorwaarden (topsnelheid, rijdynamiek, etc.) hanteren. Dat betekent dat de WLTP een betere afspiegeling is van de huidige omstandigheden in het wegverkeer dan de NEDC. Vanwege de gewijzigde meetmethode komt de CO2- waarde volgens WLTP beter overeen met de verwachtingen van de klant.
2. Heeft de WLTP-test gevolgen voor de te betalen belastingen?
In de meeste EU-lidstaten is de hoogte van de registratiebelasting (eenmalig) en/of de motorrijtuigenbelasting afhankelijk van de CO2-emissie van het voertuig. De invloed van de nieuwe testprocedure op de belastingheffing is tot nu toe nog onduidelijk. De individuele EU-lidstaten hebben de bevoegdheid de belastingheffing aan de CO2-emissie aan te passen wat betekent dat hiervoor nationale wetgeving vereist is.
3. Hoe komt het dat een auto plotseling twee verschillende CO2-waarden heeft?
Op dit moment komen de CO2-waarden overeen met de huidige NEDC-testprocedure. Voor de start van de overgangsfase van NEDC naar WLTP die op 1 september 2017 is begonnen, worden voor toegelaten auto's in principe nog steeds de CO2-waarden vermeld die conform de NEDC-test zijn gemeten.
Als een nieuwe auto na 1 september 2017 een typegoedkeuring heeft ontvangen, vermeldt het officiële certificaat van overeenstemming van de auto zowel de CO2-emissiewaarden conform de nieuwe laboratoriumtest (WLTP) als de NEDC-waarden, die met het correlatieprogramma zijn gesimuleerd of met de geactualiseerde NEDC-test daadwerkelijk zijn gemeten.
Vanaf 1 september 2018 moet voor alle nieuwe auto's zowel de CO2-waarde conform NEDC als ook CO2-waarde conform WLTP worden vermeld. Naar verwachting wordt vanaf 2021 alleen nog de WLTP-waarde in de CoC-verklaring vermeld.
Per wanneer de WLTP-waarden aan klanten moeten worden meegedeeld, is nog niet vastgelegd en wordt per land gepland.
4. Wanneer worden de wijzigingen van kracht?
Vanaf 1 september 2017 moeten nieuwe voertuigtypen een typegoedkeuring conform WLTP ondergaan. Alle nieuwe auto's die vanaf 1 september 2018 worden geregistreerd, hebben een typegoedkeuring conform WLTP. Er zijn wettelijke regelingen voor restantvoorraden, die toestaan een beperkt aantal auto's aan te houden die nog volgens de oude regeling zijn toegelaten. Deze auto's moeten uiterlijk op 31 augustus 2019 verkocht zijn.
5. Waarom heeft Porsche tot op heden geen WLTP-waarden vermeld?
6. Sinds de herfst van 2017 geldt Euro 6d-temp. Voldoet mijn auto aan deze emissienorm?
De nieuwe norm Euro 6d-temp geldt sinds 1 september 2017 voor auto's met een nieuwe typegoedkeuring. Dat betekent dat vanaf deze datum alle modellen met een nieuwe motor-versnellingsbakvariant die voor een typegoedkeuring worden aangeboden, aan deze emissie-eisen moeten voldoen. Voor bestaande en reeds op de markt gebrachte modellen geldt vanaf 1 september 2018 de emissie-eis Euro 6c als voorwaarde voor registratie. De huidige rechtspraktijk is dat de typegoedkeuring van een auto die bij eerste registratie voldoet aan de wettelijke eisen, ook behouden blijft na het in kracht treden van nieuwe emissie-eisen.
7. Waarom maakt Porsche nog geen auto's die voldoen aan de momenteel reeds bekende nieuwe normen (bijv. Euro 6c)?
In het kader van de modelcycli zorgen wij er voor dat elke auto gedurende de gehele periode van verkoop en levering voldoet aan de wettelijke eisen en richtlijnen. Helaas kan daarbij gedurende deze gehele periode geen rekening worden gehouden met eventuele toekomstige normen.
8. Ik wil graag door Porsche bevestigd zien dat ik er geen nadeel van zal ondervinden als mijn nieuwe auto niet voldoet aan de nieuwe normen. Moet ik mijn oude Porsche opnieuw laten testen?
We kunnen op dit moment geen uitspraken doen met betrekking tot wijzigingen in wettelijke bepalingen op internationaal of nationaal niveau.
9. Voor welke auto's geldt het rijverbod voor de stad Stuttgart tijdens een fijnstofalarm?
Op 27 februari 2018 heeft het Bundesverwaltungsgericht Leipzig het beroep van de deelstaten Nordrhein-Westfalen en Baden-Württemberg tegen de uitspraken van de rechtbanken in Düsseldorf en Stuttgart afgewezen, en daarmee de klacht van de Deutsche Umwelthilfe (DUH) voor het merendeel gegrond verklaard. Daarom kunnen gemeenten in de toekomst afzonderlijke rijverboden instellen zonder dat hiervoor een federaal wettelijk kader is vereist. Wij aanvaarden het oordeel van de rechtbank, maar betreuren de onzekerheid die daardoor bij onze klanten is ontstaan. Volgens het oordeel mogen gemeenten naar eigen inzicht rijverboden voor bepaalde voertuigen vaststellen. De criteria die daarbij worden gehanteerd, zijn echter nog niet vastgesteld en zullen vermoedelijk van regio tot regio verschillen. Voor verdergaande en meer concrete antwoorden kunnen we slechts de benodigde uitwerking in de gemeenten afwachten. Over specifieke modellen of gemeenten die hierdoor worden getroffen kunnen wij geen mededelingen doen, omdat de regelingen hieromtrent nog niet zijn vastgelegd.
10. Kan ik mijn auto laten aanpassen van Euro 5 naar Euro 6?
Uitgaande van de huidige situatie is het niet mogelijk een
11. Porsche dient alles in het werk te stellen ervoor te zorgen dat ik mijn Euro 5 auto zonder beperkingen kan blijven gebruiken.
Ook
Daarnaast ondersteunt
12. Kan Porsche mij de blauwe milieusticker verschaffen? (Let op: De blauwe milieusticker bestaat niet.)
Tegelijkertijd vragen wij uw begrip voor het feit dat het buiten onze macht ligt om oplossingen aan te bieden voor vragen die nog steeds niet duidelijk zijn omlijnd en waarover het debat nog niet is afgesloten. Wij hopen dat uit deze verduidelijking van onze serieuze aanpak van dit thema blijkt, dat
13. Wanneer komt het benzineroetfilter voor alle Porsche modellen? Is aanpassing/inbouw achteraf mogelijk?
Wij vragen uw begrip voor het feit dat wij hier geen concrete mededelingen kunnen doen over het aanpassen van reeds toegelaten auto's of over modelvernieuwingen. U mag er echter van uitgaan dat
14. Wanneer kan ik een Porsche kopen die voldoet aan de Euro 6c-norm?
De wetgever heeft vastgesteld dat vanaf 1 september 2018 uitsluitend auto's worden toegelaten met ten minste Euro6c.
15. Wat is een Otto-partikelfilter? (OPF)
Een Otto-partikelfilter is een roetfilter voor benzinemotoren. Dit filter moet ervoor zorgen dat de emissie van fijne roetdeeltjes wordt gereduceerd.
16. Waarom heeft mijn auto een benzineroetfilter nodig?
Tot nu toe kennen we roetfilters alleen van dieselmotoren, maar benzinemotoren maken in plaats van indirecte inspuiting steeds meer gebruik van directe inspuiting: dit verhoogt de roetuitstoot. Door de rechtstreekse inspuiting van brandstof in de verbrandingskamer kunnen afzonderlijke druppeltjes afgezet worden op de cilinderwanden, zuigers of kleppen waar ze slechts deels verbranden en achterblijven in de vorm van minuscule roetdeeltjes.[1]
[1] t-online.de Bericht: VW bringt Partikelfilter für Benzinmotoren 03.08.2016, 16:42 Uhr | Hanne Schweitzer, SP-X
17. Welke gevolgen heeft een benzineroetfilter op de levensduur van de auto en vooral van de motor? Hoeveel onderhoud vereist een benzineroetfilter?
Net als bij roetfilters van dieselmotoren het geval is, verwachten we geen nadelige gevolgen voor de levensduur van benzinemotoren als die worden uitgerust met een roetfilter.
Onderhoud aan een roetfilter is niet nodig. Er zijn geen gevolgen voor de levensduur van de motor, omdat de thermodynamische en mechanische grenzen van de motor niet worden overschreden. Het filter wordt doorgaans passief geregenereerd, zodat de bestuurder hiervan niets merkt. Uitsluitend bij veelvuldig gebruik met zeer lage motorbelasting, korte ritten en veel koude starts worden de bedrijfsparameters van de motor zo aangepast, dat het filter nog steeds passief kan worden geregenereerd (bijv. door verhoging van de schakeltoerentallen).
18. Heeft mijn auto een roetfilter?
Onze modellen met benzinemotor zijn momenteel niet voorzien van een roetfilter. Onze modellen met dieselmotor vanaf Euro 4plus zijn allemaal voorzien van een roetfilter.
19. Heeft WLTP gevolgen voor de aanschafprijs van de auto?
Dat is op dit moment nog onduidelijk.
20. Waarom vermeldt Porsche momenteel niet het brandstofverbruik zoals gemeten volgens WLTP? Waarom heeft Porsche in het verleden het brandstofverbruik niet volgens beide normen vermeld?
Wij publiceren uitsluitend officieel goedgekeurde informatie over de CO2-emissies en het brandstofverbruik. Momenteel hebben we geen modellen die zijn gehomologeerd volgens WLTP en daardoor kunnen we geen waarden vermelden. Omdat wetgeving aangaande consumenteninformatie nog niet was aangepast ten tijde van de ingangsdatum van WLTP (1 september 2017), is de NEDC voorlopig nog verplicht.
21. Moet ik mijn oude Porsche opnieuw laten testen?
Nee. De voorschriften die golden ten tijde van de typegoedkeuring en registratie blijven van kracht.
22. Wat heeft de overgang naar/homologatie volgens WLTP te maken met het benzine-roetfilter?
In principe niets. Het benzineroetfilter/Otto-partikelfilter wordt gebruikt om te voldoen aan de RDE-wetgeving (Real Driving Emissions).
23. Wat is het verschil tussen NEDC 1.0 en NEDC 2.0?
De waarden voor NEDC 1.0 werden vastgesteld met behulp van een vorige versie van de NEDC-testmethoden. In geval van NEDC 2.0 zijn de voertuigen reeds conform de WLTP-norm gemeten; de aangegeven NEDC 2.0-waarden worden afgeleid van WLTP.
24. Wat is het werkelijke brandstofverbruik van mijn auto (niet volgens NEDC of WLTP)?
Het werkelijk brandstofverbruik hangt af van een groot aantal factoren (bijvoorbeeld omgevingstemperatuur, verkeerssituatie, rijstijl, bandenspanning, hoogte, hellingspercentage, tegenwind/rugwind, etc.). De WLTP-methode zal waarschijnlijk realistischere waarden voor CO2-emissies en brandstofverbruik opleveren.
Additional Information on testing transparency according to the Regulation (EU) 2017/1151 as amended by 2018/1832 Point 5.9 of Part B of Annex II of the European Union can be found within the "Technical Service Information" online application. If you have any questions, please contact piwisadmin@porsche.de.